Historie

Harmonie “Witte van Haemstede” is in september 1883 opgericht.
‘De Witte’, zo in de volksmond gezegd, is ontstaan uit een mannenkoor. Waar zij in 1882 nog een ‘Mannenkoor’ waren, werd dat jaar geopperd een ‘Harmonie’ te worden.

Het idee om Harmonie te worden, werd aangekaart bij voormalig burgemeester van Burgh én Haamstede, ‘Bolle’. Hij was tussen 1848-1854 Burgemeester van Burgh en van 1853-1854 burgemeester van Haamstede.

Burgemeester Bolle heeft in deze tijd voor een aantal goedkope instrumenten gezorgd waarmee muziek gemaakt kon worden. Deze konden ze van de marine, via de broer van burgemeester Bolle, overnemen. Deze was kolonel bij het Huzarenleger. In het Nederlandse leger wordt een soldaat uit het legeronderdeel cavalerie, een ‘Huzaar’ genoemd.

Nadat de instrumenten in de zomer van 1883 werden uitgedeeld, konden de leden leren blazen. Waar zij in 1883 nog een uitvoering als zangvereniging gaven, werd in 1884 de eerste uitvoering als ‘zang- en harmonie vereniging’ gegeven. Deze uitvoering bestond uit zang en blaasmuziek. Dit vernomen uit de toenmalige uitnodiging.
In 1885 werd de eerste muziekuitvoering als ‘Den Harmonie Vereeniging Witte van Haemstede’ gegeven. Zij deden dit gelijk twee maal per jaar.

In 1945 of 1946 werd in navolging van verenigingen in de Verenigde Staten een drumband opgericht. Deze drumband is in 1988 overgegaan in een slagwerkgroep, dat wil zeggen dat er niet alleen trommels bespeeld worden, maar ook melodische instrumenten zoals xylofoon, marimba en marching-bells.

Op 29 december 1958 verwierf de harmonie tijdens het 75-jarig bestaan het predicaat “Koninklijk”. De naam werd daardoor gewijzigd in “Koninklijke Muziekvereniging Witte van Haemstede” Op 30 april 1966 was de muziekvereniging uitverkoren om deel te nemen aan het defilé op Paleis Soestdijk ter ere van de verjaardag van de toenmalige koningin Juliana.

De harmonie werd op 7 juni 1971 een fanfare, vanwege het tekort aan muzikanten.

Op 17 maart 2003 is de fanfare weer een harmonie geworden. Ook ditmaal omdat er een ledentekort was. Het was de bedoeling met een grotere verscheidenheid aan instrumenten een groter aantal leden aan te trekken. Mede door de populariteit van klarinetten heeft deze omvorming ook daadwerkelijk resultaat gehad.

In de lange periode van het bestaan van de muziekvereniging heeft deze vaak deelgenomen aan concoursen en feestelijke gelegenheden.

Heden bestaat Koninklijke Muziekvereniging ‘Witte van Haemstede’ uit een harmonie, leerlingenorkest en een dweilband.


Gepubliceerd op 26 feb. 2014
Haamstede 1965.

Voor een inkijkje in het Haamstede van 1965 maken we dankbaar gebruik van het filmwerk van Johan Adolfs uit Enschede, de man die in ons land 1400 van dergelijke dorpsfilms maakte.

Vaak was een deel van de opbrengst die de vertoningen opbracht, bestemd voor de kas van de plaatselijke muziekvereniging. In Haamstede is dat de harmonie Witte van Haamstede.

Heel de bevolking werkte mee aan deze opnamen en in twee afleveringen maken we kennis met de inwoners van dit Schouwse dorp uit de jaren.

Met dank aan Omroep Zeeland, programma Trugkieke.